6 nuttige tips voor een optimale vochtbalans


Dat je de komende dagen goed moet drinken spreekt natuurlijk voor zich. Maar wat je drinkt en wanneer je drinkt is natuurlijk minstens zo belangrijk. Bovendien zijn er als sporter specifieke aandachtspunten bij het optimaliseren van je vochtbalans.  Met deze 6 tips ben jij zeker goed gehydrateerd komende week én kan je je trainingen alsnog afwerken. 


  1. Deze tip zal je vast en zeker al gehoord hebben, maar hij blijft te belangrijk om over te slaan. Check de kleur van je urine geregeld doorheen de dag. Als je merkt dat deze donker is van kleur dan moet je meer en vaker gaan drinken. 
  1. Verhoog de inname van zout in je dagdagelijkse voeding en/of drink doorheen de dag al O.R.S. Door de hogere inname van zout wordt je enerzijds gestimuleerd om meer te drinken en anderzijds wordt het vocht beter vastgehouden in het lichaam. O.R.S is een elektrolytendrank die gebruikt wordt om de vochtbalans op punt te brengen door de combinatie van vocht met elektrolyten (waaronder zout). Bijna alle sportvoedingsmerken hebben O.R.S in hun gamma. Je kan dit drinken voor de inspanning, tijdens en/of nadien om weer aan te vullen.
  1. Let op met het gebruik van alcohol, dit heeft namelijk een slechte invloed op de hydratatiestatus van het lichaam. Je kan zeker genieten van een frisse alcoholische drank, maar doe dit niet te kort na je inspanning aangezien het je recuperatievermogen zal vertragen. Alcoholvrij bier is daarentegen wel een goede optie om je vochtbalans aan te vullen na een inspanning! 
  1. Oefen op drinken tijdens de inspanning. Vooral tijdens het lopen is het voor veel atleten moeilijker om voldoende vocht op te nemen. Neem grote slokken en test verschillende dranken uit. Je maag is trainbaar dus geef niet op als het een keertje minder gaat. 
  1. Zoek zo veel mogelijk de schaduw op en hou je lichaam koel om je kerntemperatuur af te koelen. Het drinken van een koude drank of ijsslushie is een heel efficiënte manier om het lichaam te koelen. Let hierbij wel op dat je dit vooraf goed oefent. Door de koude kan je namelijk last krijgen van maagpijn en/of hoofdpijn.
  1. Na je inspanning wil je zo snel mogelijk je herstel in gang zetten. Dit doe je door zo snel mogelijk een hersteldrank met koolhydraten, eiwitten en zouten te nemen. Zo heb je meteen alles binnen om optimaal te herstellen en je vochtbalans  weer aan te vullen.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: