Hoe begin je daar nu aan? Gaan ze raar zien als ik schoolslag zwem of zwemt iedereen echt crawl? Wat is een goed badpak? Hoe zwem ik zo snel als Lucy Charles? (Lucy who)
“Get the right gear, focus on technique and get comfortable in the water”
First thing to do: wat steek ik in de zwemzak?
- Een badpak waar je je goed in voelt en dat goed blijft zitten is een van de belangrijkste dingen. Onze favo zijn de badpakken van Funkita. Een Australisch merk ontworpen door atleten voor atleten en helemaal chloorbestendig. (zie voor inspo @chilipeppersports)
- Een badmuts. Een voordeel van een badmuts is dat het makkelijker zwemt, je hoofd blijft hoger in het water en daardoor heb je ineens al een betere zwemhouding. Ook is het handig dat je haar er allemaal onder past en niet 1 knoop wordt.
- Een zwembril. Er bestaan zwembrillen met UV bescherming. Voor binnen gaat het geen voordeel hebben, enkel voor openwater. Hoe kies je nu een goede zwembril? Hoe kleiner de zwembril, hoe gestroomlijnder je bent. Dit is belangrijk als je voor een snellere tijd wil gaan. Een bril met 2 elastieken blijft beter zitten. Best is nog altijd om hem op te zetten en even vacuüm te zuigen op je hoofd zonder de rekkers aan te doen. Wanneer hij goed zit en de ogen niet uit de oogkast duwt is dit goed. Er bestaan anti-fog sprays voor de bril maar pas hier zeker met op dat dit niet in contact komt met de ogen!
- Paddles. Zijn onmisbaar om aan je techniek te werken. Ze helpen bij de afzet van de crawl beweging en de positie van de armen in en uit het water. Je hebt meer gevoel met paddles en zo kan je meer technisch trainen. Best neem je paddles die iets groter zijn dan je hand.
- Pull Buoy (en nee geen pool-boy ). Het grootste voordeel van een PB is dat je meer horizontaal in het water gaat liggen en zo minder weerstand hebt. Dit kan tussen de bovenbenen maar evengoed net boven de knieën of tussen de enkels. Tijdens het gebruik van een PB worden de armen ook sterker.
- Plankje of kijkboard wordt gebruikt om de beentechniek te verbeteren. Ze geven je een goed drijfvermogen zodat je je kan focussen op de beentrap. De beentrap gebeurd vanuit de heup en niet vanuit de knie !
- Handdoek, lijkt logisch maar wordt wel eens vergeten en dan sta je daar..
- Drinkbus. Aangezien er nog geen water genoeg is mag je je zeker blijven hydrateren. Een drinkbus is ook een handig accessoire voor wanneer je je zwemtraining hebt opgeschreven en je het rond de fles kan hangen met een rekkertje.
- Shampoo en conditioner. Ik denk niet dat ik nog moet zeggen wat anders buiten water en chloor er nog allemaal in het zwembad zijn… Eleven Australia shampoo is een droom! Door de chloor kan je haar nogal rap uitdrogen maar de shampoo hydrateerd en voedt het haar terug. Voor een optimaal haar herstel en zachtheid is er K18. A dream! Was je haar enkel met shampoo, droog het een beetje en doe er dan K18 in. Done.
Er zijn 100 dingen waaraan je moet denken tijdens het zwemmen. De ademhaling, insteek, benen, uithaal, hoofd kantelen, lichaam roteren en niet te vergeten om nog eens te ademenen. Veel werk dus. We beginnen bij de ademhaling.
Focus op het uitademen en niet op het inademen. Wanneer je hoofd in het water is, adem je rustig uit door de neus en/of mond. Zo kan je je rustig focussen op enkel in te ademen als je boven komt kijken. Wanneer je je adem gaat inhouden hou je lucht vast in de longen en bloedsomloop en gaat de borstkas beginnen drijven. Zo gaan je benen zakken en is de horizontale positie verdwenen. Ideaal zou zijn om te leren ademen om de 3-5-7 slagen. Probeer dit al direct te doen vanaf de eerste training. Je hebt altijd een minder goede kant en zal een paar lengtes het gevoel hebben dat je zal verdrinken maar dit leer je snel. Kom ademen met nog 1 oor/oog in het water en schuin naar achter. Kijk zeker niet naar voor en haal je hoofd niet te ver uit het water. Hier alvast een korte video voor een oefening die je kan doen om op de ademhaling te oefenen. (zie video) De volledige uitleg is hier ook nog te bezien. Global Triatlon Network heeft heel veel videos van techniek van de 3 sporten, volg hier hun Youtube account: https://www.youtube.com/channel/UCJVMrR290HU9pDxaP35u_cg
De insteek is ook een vaak voorkomende en makkelijk op te lossen fout. Hoe je je hand in het water steekt bepaalt de rest van de beweging. Als je schuin insteekt geraak je uit balans en wil je jezelf corrigeren omdat je wat van links naar rechts aan het kantelen bent. Vervolgens zit je dan ook iets teveel onder je lichaam voor de catch. Waar is nu de juiste insteek? Ter hoogte van de schouder is ideaal en ga je zo recht mogelijk vooruit en behoudt je je balans. Het is dus belangrijk om de armen en handen niet te kruisen over je as maar redelijk breed in te steken. Zo is de catch, de aansluitende beweging ook direct goed. Hou er ook rekening mee dat de elleboog hoog blijft. Eerst de vingers in het water en dan pas de elleboog. (Hou je hand ontspannen) Als je je arm plat in het water steekt remt dit je beweging af. Een goede oefening hiervoor is om de elleboog hoog te houden en met je duim je schouder/hoofd raken.
Bij de catch ge je het meeste water meenemen en sleep je je eigenlijk vooruit. Naast je lichaam tot de dijen. Dit doe je best door je elleboog naar achter te trekken. Wrikken is een goede oefening om aan de catch te werken met een hoge elleboog.
enkele zwemtrainingen waar dat je met kan beginnen:
