CARBON X2 – HOKA ONE ONE

Naast trainings- en interval-schoenen bestaan er ook wedstrijdschoenen. We hebben de afgelopen week de Carbon X2 van Hoka One One mogen testen en we hebben hem zeker goedgekeurd!


De Carbon X2 is een schoen met heel veel comfort en op veel vlakken de ideale wedstrijdschoen. Het is een snelle schoen door de carbonplaat van de hiel tot de voorvoet. Onverwachts heb ik de Runners’Lab Flandrien Race meegelopen (10km) en leek het mij dus de ideale moment om de schoen eens tot zen recht te laten komen. Meteen merkte ik dat de schoen wel heel stabiel is tegenover een andere wedstrijdschoen. Hierdoor verlies je minder energie bij de landing omdat je je voet minder moet corrigeren om recht/stabiel te blijven. Daardoor is het ook een populaire triathlon wedstrijdschoen.  Waar er nog te weinig aandacht op gevestigd wordt is dat er echt pas voordeel uit gehaald wordt als je sneller dan 14-16km/u loopt. Waarom? Bij een trager tempo heb je meer de neiging voor een ‘heel strike’ te maken en daarom te weinig gebruik maakt van de veerkracht van de carbonplaat. Daaruit kunnen we concluderen dat de Carbon X2 tot zijn recht komt bij mensen dat meer midvoet en voorvoet lopen en niet echt voor mensen die een heel uitgesproken ‘heel strike’ hebben. 

Valerie Kesselaers: “Alhoewel ik zelf zeer hard op de hiel land maar toch wel wat ondersteuning nodig heb in de mid en voorvoet. Hierdoor heb ik wel een aangenaam gevoel in de schoen omdat deze heel licht is, breed genoeg in de voorvoer en toch genoeg ondersteuning biedt. Echt sneller ga ik er niet van lopen maar ik merk wel dat het voor mij een goede stabiele wedstrijdschoen is die voldoende responsiviteit geeft. ‘Time To FLy’ komt hier zeker tot zen recht.”


CARBON X2 (198.00gr – 5mm drop) vs VAPOR/ALPHAFLY (164gr – 8mm drop)

Bij wedstrijdschoenen is het altijd interessant om de vergelijking te maken met Nike Vapor/Alphafly. Voor degene die het niet weten, de Vaporflyschoen is de schoen waarmee het marathon wereldrecord van 01u59:40 gelopen. De Vaporfly is dus momenteel de snelste schoen ter wereld. Waarom zou niet iedereen de Vaporfly kopen? Het is zwart op wit de snelste schoen ter wereld maar heeft zeker ook een aantal nadelen. Waarvan de grootste: de stabiliteit. Door het Zoom X materiaal dat in de fly’s zit is de schoen enorm zacht en mede door het feit dat de midvoet van de schoen enorm smal is, is deze niet stabiel. Voor mensen die niet genoeg stabiliteit hebben van nature in het looppatroon is dit niet de ideale schoen. Zeker niet voor halve en marathon afstanden. Er moet dus rekening gehouden worden met het evenwicht tussen snelheid en stabiliteit van de schoen dat je nodig zou hebben. Hierbij komt de Carbon X volledig tot zen recht. Omdat je de voet zelf minder moet forceren met het stabiel te houden bij de landing en afrol. 

Het tweede belangrijke punt: is de pasvorm van de Vapor/Alphafly. Deze is vrij small en staat (naar mijn mening) in een lichte banaan vorm. Voor veel mensen is deze schoen dus gewoon te smal (waardoor je al vaak 1US maat groter moet nemen) en op vlak van comfort niet optimaal. Dus ook hier komt de Carbon X2 beter tot zijn recht.

Nike Alphafly
Nike Vaporfly

Things to remember:

Carbon X2 is stabieler en vaak betere pasvorm

Vapor/Alphafly ideaal voor iemand die smalle voet heeft, de looptechniek goed onder de knie heeft en niet blessure gevoelig is. 


Testen tijdens interval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: