HOKA ONE ONE


Wij hadden de eer om 4 paar schoenen te testen voor HOKA one one (‘oh-nee’) voor een paar maanden. Zowel een trainingsschoen, lichte trainings/wedstrijdschoen en een trailmodel. HOKA is in 2009 ontstaan door 2 franse ultra trail runners. Ze wilden comfort en demping op de eerste plaats en zo is de bekende tussenzool ontstaan. Deze vangt de schokken op en zorgt toch voor voldoende stabiliteit. Ook zit er een meta-rocker technologie in, waardoor de schoen zowel langs achter als voor is afgerond en er dus voor zorgt dat de loopbeweging al in gang wordt gezet tijdens het eerste contact. Verder hebben ze een active-foot frame waar de voet al een deel in de zool zit in plaats van erop. Dit heeft voor de meeste loopstijlen een voordeel omdat de voet stabieler in de schoen zit. Het lijkt een lompe, zware schoen maar schijn bedriegt.

Nu we een tweede lockdown doorstaan merk ik dat iedereen meer en langer is beginnen lopen. Hoe meer kilometers je loopt, hoe belangrijker het wordt om de juiste schoen te kiezen. Zelf vinden we het beter om verschillende schoenen te hebben voor verschillende soorten trainingen zoals LSD loopje, interval- trainingen, tempo trainingen, trailruns,… Het is altijd handig om te weten welke schoen bij welke training past. Lees hieronder welk model we voor welke training hebben gebruikt en wat we er zelf van vonden!

Misschien ook handig om te weten dat Noemie een neutrale midvoet-loopster is en Valerie een lichte pronatie heeft en een hiellanding maakt. Hoka heeft een lagere heeldrop dan de alledaagse loopschoen en dus aan te raden om je eerste model rustig in te lopen om kuit en achillespees klachten te voorkomen.BONDI 7

“Deze schoen heb ik gebruikt voor tragere herstelloopjes. Zoals een rustige 45min na de 10km race of een 7km in de rustigere trainingsweken. Omdat ik van mezelf weet dat ik tijdens dit soort trainingen iets meer ga doorzakken en deze schoen geeft toch een beetje meer stabiliteit dan normaal. Het is de meest dempende schoen in het HOKA assortiment voor op de weg en het lijkt alsof je op wolkjes loopt. Door een extra TPU laag geeft de schoen extra steun in de middenvoet. Ook heeft de hielkap een ultralicht geheugenschuim waardoor de schoen als gegoten zit voor iets smallere hielen en extra comfort voor de soms gevoelige achillespees. Uit eigen ervaring zal ik de BONDI blijven gebruiken voor niet te lange hertselloopjes of korte op’t gemak-loopband sessies.”

“Persoonlijk vond ik de Hoka Bondi 7 op het eerste zicht de mooiste van de 3, moest ik loopschoenen kopen afgaande op het zicht, kocht ik deze zonder twijfel. Toen ik ze voor het eerst aandeed was de massieve zool even wennen. De schoen is niet zo licht als de andere modellen, maar veert wel heel goed mee en WAT EEN DEMPING. Je voelt geen moment dat je je benen aan het belasten bent, ze zijn echt su-per-zacht! Ze sluiten perfect aan rond je hiel en bovenvoet, wat ze zeer comfortabel maken. Vooraan vallen de Bondi’s wel redelijk ruim voor mensen met heel smalle voetjes zoals ik. Geen schoen voor tempo sessies maar perfect voor recovery runs! Je haalt er het meeste vering uit op verharde/asfalt wegen die niet meegeven. Zeker een aan te raden model voor lopers die op hun hiel landen. Stiekem draag ik hen ook regelmatig als workout schoen voor Bodypump lessen omdat ze gewoon zo comfy zijn.”

PRO CONTRA
voldoende stabiliteit‘zwaardere’ schoen (252gr)
zeer zachtbrede voorvoet
ideaal voor herstel loopjesniet voor tempos

RINCON 2

“De Rincon heb ik voor het eerst aangetrokken voor een snellere loopsessie van 10km. Zalige schoenen, ze bieden de maximale demping die we van Hoka gewoon zijn, zijn vederlicht, perfect om tempo mee te maken. Zeer goed van fit, niet te smal niet te breed. Je ervaart echt het gevoel dat je vooruitgestuwt wordt maar vergeet haast dat je schoenen aanhebt door de lichtheid en dynamica. Voor een volgend loopje van een 17km begon ik tegen het einde te voelen dat m’n kuiten wat harder moesten werken dan anders. Dit valt te verklaren door de lagere heeldrop en dat de kuitspieren iets harder moeten werken als je dit niet gewoon bent. Voor mij de perfecte schoen voor gewone en snelle trainingen van minder dan 15km. Voor voorvoetlopers is dit model ongetwijfeld een must have! De duurzaamheid is wel iets minder dan een ‘normale’ loopschoen.”

“Deze heb ik gebruikt voor intervaltrainingen op de piste (200 en 400 series) en voor zowel de 10km wedstrijd als de PR op ‘all out’ 5km. Ze geven voldoende stabiliteit doorheen de tempos en wedstrijden die ik er met heb gelopen. Ik merk wel als ik er langere en tragere trainingen met doe, dat ze niet voldoende ondersteunen. Hiervoor verkies ik toch een ander model. De Rincon heeft ook een iets lager kussende om zo dichter tegen de grond te staan. Een lichte schoen (204 gr) die geeft wat je nodig hebt zonder extra ditjes en datjes.”

PRO CONTRA
kan strakker dan andere modellenzelf kan ik er geen langere loopjes met doen omdat ze te neutraal zijn
soepelere inrolkortere duurzaamheid
aantrek lus op de hiel

TORRENT 2

“Het grootste deel van mijn loopjes doe ik op onverharde wegen, die er in de winter redelijk drassig kunnen bijliggen. Trailschoenen zijn dus al langer onderdeel van mijn schoenkast, maar de Hoka Torrent 2 had ik nog niet getest. Gewoonlijk loop ik schoenen altijd in door een toertje van 10km te nemen. Deze schoenen waren echter tijdens het eerste loopje al zo comfortabel dat ik er meteen mee ben blijven doorgaan tot 25km. Dit model zit goed rond de voet, geeft goede ondersteuning en heeft zeer goede grip! Door het lichte gewicht is deze schoen zeker ook ideaal voor mensen die snellere tijden willen lopen op gevarieerde ondergronden. Van de 3 types Hoka die ik heb mogen testen was dit mijn favoriet!”

“Dit paar heb ik gebruikt voor men eerste trail ooit en zal deze schoen zeker nog wel gebruiken voor volgende trails. Zelf heb ik geen ervaring om dit model te vergelijken met andere trailschoenen maar om het te vergelijken met andere HOKA modellen merk ik wel dat deze steviger is in de gehele schoen. Dit is ontworpen voor een efficiëntere afzet op een onverharde ondergrond. Andere verschillen die ik opmerk zijn de veters. In vergelijking met de andere schoenen zijn deze steviger, maar dit komt zeker van pas. Ook dat er een water-afstotende omranding van 2-3cm is rond de gehele schoen. Dit is te zien op de foto dat het randje properder is dan de rest. De Torrent beschikt over een lager profiel waardoor de voet dichter tegen de grond komt. Zelf vind ik dit een voordeel om zo een beter contact te houden tijdens een onstabiele ondergrond.”

PRO CONTRA
voldoende dempingminder slijtvaste zool omdat deze geen Vibram heeft
profiel in verschillende richtingen

CLIFTON 6

“Mijn eerste HOKA schoen ooit en zeer tevreden van. Deze blijft men favoriet. Hij voelt zeer soepel aan maar zoals de andere modellen toch zeer stabiel. De CLIFTON heb ik gebruikt voor onder andere de 20km op The Palm in Dubaï, langere intervaltrainingen en 10-15km loopjes. Deze hou ik voor basistrainingen en om eindeloze kilometers te lopen. De landing is zeer aangenaam en de voetafrol verloopt vlot. Zoals elke andere HOKA heeft de schoen een zachte demping en stevige middenzool. Ideaal voor langere trainingssessies.”

“Door de stevige basis en het naadloos bovenwerk van de schoen is er zeker comfort in de schoen. Ook zijn de vetergaten verstevigd voor een langdurig gebruik.”

PRO CONTRA
perfecte combi van zacht en licht (216gr)iets hogere binnenkant wat soms bleinen kan veroorzaken
smooth ride

Al de bovenstaande modellen zijn vegan 😎

Eén opmerking over 'HOKA ONE ONE'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: